Život što normalniji

Osobe s intelektualnim i komunikacijskim  poteškoćama žele živjeti kao i drugi, i sa drugima. Samoodređeniji znači biti u mogućnosti  donijeti  odluke svog života – pod sloganom “Ja sam znam što želim!”. To uključuje biti u mogućnosti odabrati između različitih opcija.

Osobe težeg oboljenja, odnosno osobe koje ne mogu govoriti, mogu birati između čaja i kakaa ili žele li spavati ili ostati budni. Osobe koje su više nezavisne mogu uočiti prednosti i nedostatke različitih životnih i radnih aranžmana, sami provoditi slobodno vrijeme ili odrediti gdje žele živjeti.

Osobni džeparac je u porastu

Takozvani “osobni džeparac”, kojeg osobe s invaliditetom dobivaju kako bi samostalno kupovali, igra sve važniju ulogu.

>„Otvorene potpore“ za samostalan život

“Otvorene potpore” imaju cilj  osigurati život izvan bolničkih institucija.  Svakodnevni život bi se trebao odvijati ravnopravno i bez ograničenja, i to „u sredini“ gdje se odvija život – tj. u obitelji, u zajednici. Pravo na sudjelovanje u životu društva zajamčeno je zakonom.

Razne „otvorene potpore“ protežu se od službi za pomoć obitelji, preko ponuda za školovanje i sve do podrške starijim osobama. Mreža otvorenih pomoći obuhvaća razumijevanje potreba osoba s invaliditetom i njihovih obitelji: u svakoj fazi života (čak i u starosti), i u svakoj situaciji razina pomoći mora biti prilagođena svakoj osobi posebno.

MOJ DOM