Dobra medicinska skrb za osobe s intelektualnim i ostalim poteškoćama  ima posebnu važnost, budući da neke bolesti nastupaju često i na  atipične načine. U isto vrijeme to si ne možemo priuštiti.

Liječnici i medicinske sestre nisu školovanjem dovoljno obrazovani za liječenje ove populacije. Osobna iskustva s osobama s intelektualnim i drugim poteškoćama su sporadične, odnosno ovise o slučaju.

Problemi započinju već sa dijagnozom. Jednim dijelom to se događa  zbog otežale  komunikacije između liječnika i pacijenta, te na  reakcije obrane prilikom pregleda. S druge strane osoba s intelektualnim i drugim poteškoćama ograničena je za introspekciju i percepciju. Nisu u mogućnosti govoriti o svom stanju i brinuti se o svom zdravlju.

OVISNI O DOBROM UOČAVANJU

Osobe s intelektualnim poteškoćama često su ovisne o dobrom uočavanju njihovih roditelja i skrbnika. Ako je potrebno, skrbnici se mijenjaju ako briga za zdravlje nije dostatna.

Bolesti se mogu očitovati na primjer u obliku promjena  u ponašanju. Ali često nije lako ustanoviti da li je netko stvarno bolestan ili je uzrok za takvo ponašanje potpuno nešto drugo.

SAVJETI ZA POSJET LIJEČNIKU

Ukoliko je potreban posjet liječniku, bilo bi  korisno postaviti tako situaciju da osobe s invaliditetom previše ne opterećujemo.

Na primjer, zbog dugotrajnih čekanja, nesigurnosti i neugodnih osjećaja. Možda možemo o tome razgovarati sa medicinskim osobljem, te ih upoznati sa poteškoćama – možda je neka druga soba na raspolaganju.

Kako pregledi ne bi trajali duže nego što je to potrebno, bilo bi dobro pripremiti sve nalaze i povijest bolesti. To olakšava liječniku orijentaciju.

Kod pregleda osoba s intelektualnim poteškoćama važno je obratiti pažnju na ranjivost i rizike…

Bolesti se mogu očitovati na primjer u obliku promjena  u ponašanju. Ali često nije lako ustanoviti da li je netko stvarno bolestan ili je uzrok za takvo ponašanje potpuno nešto drugo.

BROJ STARIJIH OSOBA S INVALIDITETOM JE U PORASTU

Mnogi roditelji osoba s invaliditetom i osoblje iz stambenih kuća izvještavali su o svojim iskustvima. Zatraženo je da osobe dobro promisle, budući da je još uvijek prisutan deficitarni pogled na osobe s invaliditetom.

Položaj i stav liječnika je od ključnog značaja za skladan odnos liječnik-pacijent.

OSOBNI KONTAKTI NA TERENU

Vrlo vrijedne su lokalne inicijative. Posebno je i korisno da liječnici imaju osobne kontakte s korisnicima kako bi im očuvali zdravlje.

MOJI OSJEĆAJI